Skip Navigation LinksServei d'Ocupació > Actualitat > Brasil, un país emergent
Internacionalització 
27/01/2011 
Brasil, un país emergent 
 
El Brasil és un dels anomenats països o economies emergents i forma part del grup dels països amb més potencial de creixement i noves locomotores de l’economia

brasil

 

 

Construcion Civil-Demanda Cria Supersalários.

Falta de mao de obra especializada valoriza profissionals como engenheiros, mestres de obras e pedreiros. Mesmo assim, há 2 mil vagas*  sobrando em Curitiba e regiao.

 

* Places

 

Aquest anunci publicat a finals de maig de l'any passat a la secció d’economia de la Gazeta do Povo de Curitiba, la capital de l’estat de Paranà (Brasil), amb una regió metropolitana de 26 municipis i més de 3.595.662 habitants, és tan sols una mostra del gran dinamisme i la vitalitat constructora que viu avui aquell enorme país i que obre grans oportunitats en el mercat de treball per als tècnics de l’edificació.

 

A l’abril de 2010, una delegació del CAATEEB, encapçalada per la presidenta Maria Rosa Remolà, va iniciar una missió comercial al Brasil per tal de conèixer de primera mà i sobre el terreny la configuració del sector de la construcció al país, els grans projectes de desenvolupament i, en conseqüència, les possibilitats de feina que es podrien obrir per als col·legiats del CAATEEB. Aquesta acció conforma un dels eixos principals de l’acció de govern del 2010: el pla d’internacionalització del nostre mercat de treball, un pla que tindrà continuïtat els anys següents amb l’exploració d’altres països i l’aprofundiment en els contactes que ara s’han obert. Aquesta missió comercial ha estat organitzada pel Col·legi amb la collaboració de l’organització empresarial CECOT.


Un cop més, el nostre Col·legi és pioner. En aquesta ocasió, en la posada en marxa d’accions d’internacionalització que han permès donar a conèixer, en un mercat de gran abast, les funcions professionals del nostre col·lectiu, la tasca i serveis del Col·legi i, també, el coneixement que hem acumulat els professionals fruit d’uns anys de construcció molt intensos, així com també la gran especialització que en matèries com ara la seguretat, gestió de residus, execució d’obra, rehabilitació i medi ambient podem posar a disposició dels nous mercats de treball.


Economies emergents
El Brasil és un dels anomenats països o economies emergents i forma part del grup dels països amb més potencial de creixement i noves locomotores de l’economia, juntament amb la Xina, Rússia i l’Índia. Té una extensió de 8,5 milions de km2  i una població de 190 milions d’habitants. El seu ritme mitjà de creixement previst és del 5 %.


La delegació del CAATEEB va visitar les ciutats de Sâo Paulo, Londrina, Maringá, Curitiba i Rio de Janeiro, totes elles per unes raons o altres sotmeses a un procés d’expansió constructiva molt accentuat. Sâo Paulo és el veritable motor econòmic del país i representa el 35 % del seu PIB, amb una població de 20.000.000 d’habitants. Curitiba, Londrina i Maringá són ciutats menors (de 450.000 a 1.500.000 habitants) ubicades en un estat, el de Paranà, eminentment agrícola i ramader, però que presenta un potencial molt important en edificació d’habitatge. Finalment, Rio de Janeiro, a més de disposar de 12.000.000 d’habitants ha estat escollida ciutat olímpica per a l’any 2016. A més dels projectes vinculats als Jocs Olímpics i als mundials de futbol del 2014,
Brasil té en marxa altres grans projectes com el Minha Casa Minha Vida, que pretén dotar d’habitatges una immensa quantitat de persones que en aquests moments viuen en condicions precàries a les ciutats o al camp i que només en una primera fase suposarà la construcció d’un milió d’habitatges.

 

També cal parlar del creixement de la classe mitjana, que està adquirint a marxes forçades habitatges de qualitat i que suposa l’aparició de grans nuclis d’habitatges on abans hi havia camps. I, per descomptat, el greu problema de les faveles, que a cada ciutat acumula milers de persones en situacions molt precàries i per a les quals també caldrà trobar una solució digna.


Procés constructiu similar

En les visites realitzades a constructores i obres s’ha pogut constatar que en general la forma de construir és molt similar a la que utilitzem aquí, amb algunes diferències tècniques puntuals que podrien aportar valor afegit als nostres tècnics que exercissin en aquell país.Però les condicions d’incorporació no són simples, ja que aquell que pretengui exercir directament en aquell país necessitarà, a més del permís de treball, obtenir una acreditació oficial que, en funció del pla d’estudis cursat a la universitat espanyola, li permetrà exercir en matèries concretes, no pas de manera generalista. En aquest sentit, el CAATEEB va iniciar una col·laboració amb l’entitat acreditadora (CREA) per tal de trobar mecanismes que a mitjà termini permetin trobar
un procediment simplificat de validació, pel qual cercarem una actuació combinada amb les universitats i la Generalitat. Fins i tot treballarem per donar valor a l’experiència professional i la formació no universitària, tot i que en aquesta qüestió
depenem absolutament del criteri del país, i sembla que és quelcom que serà més decisiu en la fase de contractació, un
cop obtinguda l’acreditació.

 

El salari mínim al Brasil és d’aproximadament 275 €. Pel que fa a les retribucions també cal ser molt realista, perquè s’ajusten a la realitat social del país, tot i que el tècnic va millorant la seva retribució en funció de l’experiència demostrada. La forquilla en funció de l’experiència es mou aproximadament entre els 1.300 i els 3.500, tot i que aquestes xifres estan subjectes a la negociació particular.


 


*Article publicat a L'Informatiu 322 juliol-agost 2010

 


Comparteix a:
Agenda
Sol·licitud catàlegs  
Assistència accident  
Publicitat
Bon Pastor 5, 08021 Barcelona | Tel. 93 240 20 60
© Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona 
Altres webs
Col·legi Aparelladors de Barcelona
emas
Certificats
emas       ISO 14001       ISO 9001