18/02/2022
Culturals  

 Visita Cultural a la "Cova de Sant Ignasi" a Manresa 

Delegació del Bages - Berguedà - Anoia – Manresa 

La Delegació del Bages Berguedà Anoia organitza una activitat cultural per gaudir d'una visita guiada a la Cova de Sant Ignasi a Manresa.

L'activitat tindrà una durada d'una hora aproximadament i començarà a les 16:00

Lloc i hora de trobada Camí de la Cova, 17 Manresa a les 15:50

La Comissió Territorial del BBA desitja que sigui una activitat del vostre interès 

 
 

La Cova. Lloc de peregrinatge i culte

Centre Internacional d'Espiritualitat

Lloc de pregària i recolliment per a Sant Ignasi

Ignasi de Loiola va baixar a peu de Montserrat a Manresa, era l'any 1522. Aquí hi va passar onze mesos, un temps d’importància cabdal per a la seva vida i per a la que més endavant seria la Companyia de Jesús. El seu lloc privilegiat de pregària va ser la Cova. Es tracta d’una bauma sobre el riu Cardener excavada per l'erosió fluvial del terciari. al voltant de la qual s’aixeca l’actual Centre d'Espiritualitat. L’experiència aquí viscuda per Sant Ignasi va ser l’origen del seu llibre Exercicis Espirituals.

Aquest fet queda expressat en un retaule d'alabastre de Joan Grau (S.XVII), que es conserva a la Coveta i mostra la figura del Sant escrivint els Exercicis Espirituals a Manresa.

Avantcova

S’accedeix a la Coveta atravessant un ampli passadís que s’anomena Avantcova, dissenyat pel jesuïta Martí Coronas (principis del segle XX). Allà trobem uns vitralls de colors a l'estil mosaic venecià que mostren pergamins amb frases del llibre dels Exercicis Espirituals. També trobem uns relleus de bronze que són obra de Flotats i, damunt seu, uns mosaics amb personatges històrics que van fer l’experiencia dels Exercicis.

El sostre recorda l'estil de la Renaixença catalana. L'artista Llimona simbolitzà, amb dos àngels de bronze, l'oració i penitència que Sant Ignasi feia en aquest indret. Al terra, tot en mosaic, podem veure l'escut familiar dels Loiola, un canó que recorda la ferida del sant i un gran gira-sol que simbolitza el cor d'Ignasi obrint-se a Jesús.

Icona de la ciutat de Manresa Al llarg de 300 anys l’edifici de la Cova de Sant Ignasi ha patit i continua patint múltiples transformacions i adaptacions. En aquests moments, però la seva imatge, juntament amb la de la Seu de Manresa, representa una de les icones de la ciutat.

A la Cova de Sant Ignasi, paisatge i arquitectura es fusionen d’una manera sorprenent tot formant una façana artificial sobre el puig de Sant Bartomeu, que és un dels elements més visibles de l’entrada de Manresa. Actualment, la Cova s'ha convertit en un centre internacional d'espiritualitat ignasiana i acull visitants procedents de tot el món que hi fan estades de meditació, formació i Exercicis Espirituals.

divendres , 18 de febrer de 2022  
  De 16:00 a 17:00 h.
  Camí de la Cova, 17 de Manresa
3,00