28/09/2021
Pràctica professional  

 BIM per a la Rehabilitació energètica i els bessons digitals 

CAATEEB - Barcelona 
En el pròxim EBS day veurem que la clau determinant de la Renovation Wave EU és la monitorització a través dels bessons digitals BIM 
 

Estem en una situació de canvi, en tots els sentits. En els pròxims mesos i anys entraran uns recursos econòmics mai vistos al nostre país. 6.820 milions d'euros, una xifra superior al que proporcionalment li correspondria segons el percentatge de la productivitat en el PIB - arriben a Espanya de la mà dels fons Next Generation EU. El més interessant és que la meitat d'ells es dedicaran, no a la construcció de nova edificació, sino a la regeneració de vivendres i espai públic. 

 

Per a la reconversió de barris vulnerables s'ha establert una xifra de 976 milions d'euros i per la renovació/rehabilitació energètica d'edificis intergrals una xifra de 1.924 milions d'euros. 

 

L'objectiu? La rehabilitació per la recuperació

És a dir, millorar edificis i habitatges existents per poder baixar la factura energètica, incrementar l'eficiència energètica, millorar el seu comprotament energètic, en definitiva: obtenir un rendiment envers els reptes de sostenibilitat marcats per l'agenda europea: baixar les emissions a la metiat del 2030 i deixar a zero el marcador, l'any 2050. 

 

Aquesta descarbonització del patrimoni arquitectònic construït comporta una manera d'entendre  totalment diferenciada la cadena de valor - oficis, disciplines i processos - d'una rehabilitació constructiva i funcional. Implicarà la monotorització de cada una de les intervencions de renovació energètica de manera desmostrabla i justificable, fet aconseguit gràcies a la connexió entre el BIM i el bessó digital.  

 

En la última sessió abans de la celebració del Europen BIM Summit, s'analitzara com introduir els criteris que es van exposar en el darrer EBS Day dedicat a la sostenibilitat coincidint amb el seu dia mundial. Podeu consultar el link i com gestionarlos mitjançant l'ús del bessó digital que té com a model de referència un model digital BIM: 

EBS day sobre BIM i sostenibilitat

Els procediments de gestió, la col·laboració público-primada, prioritzar els pools de profesionals... tots aquests elements seran condicions d'aquest Bessó Digital BIM per poder monitoritzar aquest actiu immobiliari durant la resta del seu cicle de vida.

Analitzarem com es fa i com es gestiona un dels usos clau del BIM: El Digital Twin, serà conjuntament amb la Construcció 4.0 l'eix de l'European BIM Summit que es celebrarà el 22 d'octubre en un format híbrid: preencial i online al World Trade Center de Barcelona. 

 

 

 

Programa

17:50h

Benvinguda als e-assistents

18:00h

Presentació de la sessió

a càrrec de Rafael Capdevila, Project Leader de l'European BIM Summit i BIM Leader del CAATEEB - Col·legi d'Aparelladores, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barceona, Organitzador de l'EBS. 

18:10h

Què és un Bessó Digital

A càrrec d'Eduard Loscos, President de la DBTA - Building Digital Twin Association

18:30h

Com es desenvolupa un Bessó Digital per construir

A càrrec de Juan Espinosa, IDP

18:50h

Com es gestiona un Bessó Digital, el Building/Infraestructure/City Digital Twin per al manteniment

A càrrec de Eneritz Barreiro, Tecnalia

19:10h

Taula rodona. BIM per als Bessons Digitals

Moderada per Salvador Bohigas, CEO MSI Studio

 

dimarts , 28 de setembre de 2021  
  A les 18:00
  Plataforma Zoom
Gratuït per col·legiats