10/04/2021
Pràctica professional  

 Visita d'un habitatge unifamiliar passivhaus a Sitges 

Delegació de l'Alt Penedès-Garraf - Vilafranca del Penedès 
La Delegació de l'Alt Penedès-Garraf us convida a visitar les obres de construcció d'un habitatge unifamiliar passivhaus al Sector la Plana de Sitges 
 

Dissenyar amb criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat no implica projectar amb criteris restrictius. No vol dir renunciar a molts aspectes relacionats amb la funcionalitat, l'estètica o la lluminositat d'un habitatge. Avui en dia, les millores referents a eficiència energètica es converteixen en un prerequisit bàsic en el moment de projectar un habitatge.

Aquest habitatge, situat en una zona de nova construcció a Sitges es planteja el seu disseny segons l'estàndard alemany Passivhaus. Dins de la certificació Passivhaus existeixen 4 nivells:

  • § Low Energy Building
  • § Passivhaus Classic
  • Passivhaus Plus
  • § Passivhaus Premium

Aquest habitatge opta a la certificació Passivhaus Plus, amb una reducció important de la demanda energètica i una generació important d’energia renovable.

L'habitatge es desenvolupa en una Planta Soterrani amb zona de garatge i instal·lacions, així com una sala de jocs, despatx i safareig, il·luminats amb llum natural a través d'un pati.

La Planta baixa es relaciona directament amb el jardí i la piscina mitjançant un porxo. Es desenvolupa en suite principal amb vestidor, bany interior i dutxa exterior, un dormitori més i zona de dia amb menjador-estar i cuina.

En Planta Primera es configura la zona de nit amb 3 dormitoris i un bany.

Descripció constructiva


La totalitat de la construcció es realitza amb aïllament tèrmic per l'exterior: un trasdossat interior de guix, el tancament de termoarcilla de 190 mm, una capa de 100 mm d'EPS i el seu corresponent acabat final.

Amb aquesta disposició obtenim una transmitància tèrmica de 0,210 (W / m2K) amb un gruix de 383 mm.

Es calculen la totalitat de ponts tèrmics per verificar que estan dins de les demandes energètiques de l'estàndard Passivhaus, així com es verifica que no produeixen condensacions intersticials.

Els premarcs de fusta donen continuïtat a l'aïllament en brancals, ampits i llindes.

Sota el paviment de la planta baixa es col·loquen 10 cm d'aïllament per aïllar aquesta zona del garatge i d'altres zones fora de l'envoltant tèrmica. Les fusteries són de triple vidre amb fusteria de PVC, estudiant el control solar de cada vidre en funció de la seva orientació. Cal destacar l'hermeticitat de l'envoltant, verificada mitjançant assajos de pressurització Blower Door Test i amb resultats dins dels exigits per l'estàndard Passivhaus.

S'estudien els guanys solars per aconseguir escalfar d'una manera natural l'habitatge a l'hivern, a el mateix temps que s'analitzen les ombres per protegir del sobreescalfament a l'estiu.

Estratègies de ventilació creuada per al refrescament nocturn permeten dissipar la calor en els mesos més humits i calorosos.

Sistema instal·lacions:

L'habitatge disposa de ventilació mecànica de doble flux amb recuperador de calor Zehnder ComfoAirQ 350 ERV, que assegura una excel·lent qualitat de l'aire interior. Disposa d’una doble captació, exterior i a través de pou canadenc.

L'aigua calenta sanitària (ACS) es genera mitjançant aerotermia. Per a la climatització s'han instal·lat tres unitats per conductes independents i un split en planta soterrani. Pel que fa a la instal·lació fotovoltaica, aquesta treballarà amb acumulació en bateries.

Ens acompanyaran a la visita el Sergi Gargallo, arquitecte i el Santi Sellarès, arquitecte tècnic.

Per motius de seguretat, cada assistent haurà de portar els seus propis EPIS.

dissabte , 10 d' abril de 2021  
  De 9.30 a 11 h.
  Punt de trobada: Despatx SgARQ – Av. Camí Capellans 81, local 2A – Sitges
Gratuït