Dijous, 6 d'octubre de 2016
A 2/4 de 5 de la tarda
Lloc de trobada: Plaça de la Catedral de Vic
Gratuït
6/9/2016
Setmana de la Rehabilitació - Visita Tècnica

  Rehabilitació de la Casa Ricart

Delegació d'Osona-Moianès - Vic
Dins del marc del Rehabilita 2016, la Delegació d'Osona i el Moianès organitza,  el proper dijous 6 d'octubre, una visita tècnica a les obres de rehabilitació de la Casa Ricart de Vic.

La històrica casa modernista, Casa Ricart, de Vic fou construïda a finals del s.XIX, tot i que a la planta baixa, que és la part més antiga de la casa, s’hi troben vestigis dels segles IX i X.
L'impulsor de la seva construcció va ser Miquel Ricart i Rusconi. Polític i empresari vigatà que va néixer a la ciutat el 3 de març del 1843. Provenia d’una família relacionada amb la indústria tèxtil i també amb els negocis de la banca. Després de la seva mort, la casa va passar per moltes mans i se li va donar usos molt diversos, fou seu de l’Orfeó Vigatà i més tard s’hi va instal·lar l’Hospitalitat de Lourdes.


Després de gairebé dues dècades deshabitada i abandonada, la casa es va anar deteriorant. Les filtracions d’aigua havien malmès elements estructurals i alguns sostres es van desprendre, i amb ells les pintures modernistes que el guarnien. Es va rehabilitar la coberta, la barbacana i la façana amb tots els elements que la conformen: l’escala, la tribuna de vitralls i la glorieta de planta octogonal.


L’edifici, que està protegit per a la seva vàlua arquitectònica, acull actualment les oficines de l’equip tècnic de Colomer-Rifà. El mateix grup de tècnics són qui s’encarreguen de la rehabilitació i restauració de l’edifici. Per fer-ho utilitzen tècniques innovadores que permeten mantenir la imatge de les parts històriques de la casa, com la façana i les pintures, per retornar-li l’aspecte original i l’aparença inicial. D’aquesta manera el projecte de rehabilitació es centra en un treball de reparació i manteniment i no de substitució.

 

La visita serà conduïda per Jordi Rifà, arquitecte tècnic soci de l’empresa Colomer-Rifà SLP.


La Casa Ricart està ubicada al xamfrà que comunica el carrer de Santa Maria amb la Rambla del Bisbat i el Parc de Jaume Balmes.

Lloc de trobada del grup: A 1/4 de 5 de la tarda, davant les escales de la Catedral de Vic (Pl. de la Catedral).