Diumenge, 19 de febrer del 2017 
09:00 a 13:00 h 
Estació Montcada Bifurcació. Andana Central 
20 € 
02/01/2017 
VISITA GUIADA 

 Rec Comtal 

CAATEEB - Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona 
Des del CAATEEB us recomanem aquesta interessant visita guiada al Rec Comtal i al servei d'abastamem d'aigua de l'Ajuntament de Barcelona
 

Us proposem un recorregut a peu seguint el Rec Comtal en el seu tram a cel obert, comprès entre Montcada i Reixac i el barri de Vallbona (Barcelona). El recorregut té una durada aproximada de 3h sobre un traçat completament pla.

 

Comença a la boca de la mina de Montcada, al barri de Can Sant Joan de Montcada, on s’inicia el Rec Comtal des de 1785 i on començava també l’antic aqüeducte Baix de Montcada, principal infraestructura municipal d’aigua de Barcelona que donava servei a Ciutat Vella i Barceloneta des de 1826 a 1964.

A continuació es visita la casa de les Aigües de Montcada, antiga estació d’extracció d’aigua municipal de l’Ajuntament de Barcelona que complementava les aportacions de l’aqüeducte Baix de Montcada des de 1879 a 1989.

Tot seguit es fa un agradable recorregut pels trams encara visibles amb aigua corrent del Rec Comtal pels barris de Can Sant Joan (Montcada i Reixach) i Vallbona (Barcelona).

Finalitza la ruta a la casa de les Aigües de Trinitat Vella, antiga estació d’elevació de les aigües que l’Ajuntament de Barcelona captava a Montcada i en servei des de 1919 fins a 1989.

 

 

Punt de Trobada: Estació de Montcada Bifurcació. Andana central de rodalies venint de Barcelona.

 

Visita a càrrec de:

Manel Martin Pascual, catedràtic d’Ensenyament Secundari i doctor en Història Contemporània. Vicepresident del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Autor de nombroses recerques i publicacions a l’entorn de la història de Sant Andreu de Palomar i de Nou Barris. Especialista en història contemporània de l’abastament d’aigua a Barcelona. Entre els seus llibres es poden destacar El Rec Comtal, 1822-1879. La lluita per l’aigua a la Barcelona del segles XIX. Fundació Salvador Vives i Casajuana (1999), Barcelona: Aigua i ciutat. L’abastament d’aigua entre les dues exposicions (1888-1929). Fundació Agbar i Editorial Marcial Pons (2009) i d’imminent publicació Aigües de Barcelona. 150 anys al servei de la ciutat (1867-2017).

 

Recordeu que el període màxim per l'anul·lació i reemborsament de l'import de l'activitat serà de 2 dies abans de la realització de la mateixa.

 

Activitat proposada per: