22/02/2018 
De 18 a 19:15 
Sala d'actes del CAATEEB 
Gratuïta 
 
CONFERÈNCIA 

 El polígon funicular. Una aproximació a Karl Culmann 

CAATEEB - Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona 
Conferència sobre el polígon funicular i Karl Culmann, a càrrec de Josep Maria Genescà, arquitecte tècnic, professor de la UPC i membre d'honor de l'Associació de Consultors d'Estructures (ACE).

 

El pròxim dijous 22 de febrer el CAATEEB organitza una conferència sobre el Polígon funicular i Karl Culmann.

 

El polígon funicular és un mètode gràfic per calcular les reaccions i la força resultant a partir d'un conjunt de forces utilitzat fins a finals del segle XIX i principis del XX.

 

Donat un sistema finit de forces de n coplanars el polígon funicular consta de n+1 costats, per trobar la força resultant es dibuixa un diagrama de forces.

 

El polígon funicular es pot utilitzar per algunes operacions elementals de l'estàtica gràfica com determinar un punt de pas de força resultant d'un conjunt de forces, per determinar alguna reacció o força incògnita en un conjunt de forces en equilibri.

 

També pot ser utilitzat per operacions més complexes com la determinació de la forma ideal d'un arc o estructura porticada que garanteix que tots els trams del mateix treballin en compressió. Aquesta condició és molt important quan es construeixen estructures mitjançant blocs de pedra. I pot resultar també inclòs en estructures de formigó armat amb la finalitat d'aprofitar la màxima capacitat del formigó en compressió.

 

Ponents de l'activitat

Josep Maria Genescà i Ramon

Arquitecte Tècnic col·legiat. Soci d'honor de l'Associació de Consultors d'Estructures i Consultor d'estructures.