Inauguració: Dijous 19 d'abril a les 19h (cal inscripció prèvia)                                              Del 22 de març al 30 de maig de 2018
De 9 a 19h
Sala d'exposicions del CAATEEB
Gratuït
9/4/2018
INAUGURACIÓ: EXPOSICIÓ

 ART EN JOC: Producció olímpica de l'estudi de disseny Villuendas + Gómez

CAATEEB - Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona
Aquesta exposició ens mostra un recull de la producció gràfica de l'estudi de disseny barceloní Villuendas + Gómez que va participar, en la creació de material gràfic dels esdeveniments esportius més rellevants de la ciutat comtal i l'àrea metropolitana.

Preparats!

L'aparellador Josep Ramon Gómez, després d'acabar una casa molt ben integrada en un indret paradisíac de l'Alt Empordà, va patir una crisi personal en adonar-se que la millor forma de preservar un paisatge idíl·lic és no edificar-hi res. Així doncs, va decidir que tota la seva preparació i l'experiència tècnica l'aplicaria en una disciplina menys agressiva amb l'entorn com és el disseny gràfic i artístic.

 

L'any 1975 juntament amb Pilar Villuendas varen crear l'estudi de disseny. Ella venia del món de l'art. Ell de l'arquitectura tècnica i l'interiorisme. Aquesta combinació disciplinària va marcar molt la línia de la casa. "Enlloc de dedicar-nos a fer malbé el territori podíem contribuir a una millora social donant a conèixer biblioteques, museus, festes populars... Eren anys trepidants i tot estava per fer." Va dir en una entrevista.

 

Més tard, ja amb el nom Estudi Villuendas + Gómez van destacar per l'activisme polític i social. Estem en la transició del franquisme a la democràcia. Villuendas + Gómez participen en un munt de campanyes que s'impliquen en la vida política i cultural de la ciutat, les reivindicacions dels barris, els moviments obrers i sindicals i sobretot, la dona i l'esport com a temes proiritaris.

 

Llestos!

Era del tot lògic que seguint aquesta línia de profunda implicació en la vida de la ciutat, que l'estudi participés d'una forma activa en un dels esdeveniments de més transcendència en la història recent de Barcelona, els Jocs Olímpics del 92. En aquesta etapa, un dels encàrrecs més destacats que van rebre va ser el de promocionar les instal·lacions olímpiques.

 

L'encàrrec no era senzill, ja que els edificis estaven encara en obres. Tot i així la comunicació que van desenvolupar és de les més reeixides de tot el llegat olímpic i duu el segell peculiar de l'estudi. Els va fer mereixedors d'un premi FAD. posteriorment, altres premis i guardons han destacat la producció de Villuendas + Gómez.

 

Ja!

Aquesta exposició ens mostra un excel·lent recull de la producció de l'estudi. Un material que forma part de la donació que Villuendas + Gómez van fer a l'Arxiu Municipal de Barcelona i la Biblioteca Nacional de Catalunya, perquè va ser la seva rellevància, era lògic que havia de formar part del llegat cultural de tot el país.

 

Com explicà l'historiador Daniel Giralt Miracle: "L'estudi de Villuendas + Gómez ha escrit una crònica de la ciutat en uns anys que han estat determinants". Uns anys que van ser d'una creativitat, un impuls i una energia potser com pocs altres.

 

En aquesta exposició podreu comprobar-ho i gaudir-ne.

 

 L'exposició obrirà les portes al públic el dia 22/03/2018 però la inauguració tindrà lloc el dia 19/04/2018

Video de l'activitat