Dijous, 18 de juny de 2015
9.30 h
Sala d'Actes del CAATEEB
Gratuït
29/5/2015
Sessió

 Pren "partit" al BIM. Grans projectes esportius amb BIM

CAATEEB - Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona
En aquesta jornada presentarem els avantatges que la metodologia BIM de planificació, construcció i explotació dels immobles comporta en el cas de les grans infraestructures esportives.
 
Presentació 

Aquesta sessió serà una jornada on relacionarem el BIM i les instal·lacions esportives. Els estadis de futbol s’han convertit en un dels principals àmbits en que s’està desenvolupant la implementació del BIM. Els 12 estadis planificats que es troben en construcció pel Mundial FIFA del 2022 a celebrar a Qatar (i on estudis espanyols estan col·laborant en la seva execució BIM) se sumen als 12 camps que van ser renovats pel Mundial de futbol de Brasil de 2014. Molt més a prop, disposem ja d’experiències BIM significatives en aquest àmbit esportiu.

Primer, va ser l’Estadi Cornellà-El Prat/Power8 Stadium del RCD Espanyol que en incorporar la part estructural i el funcionament mediambiental va aconseguir ser considerat un dels millors camps de futbol del món, després a San Mamés es va recollir la informació del vell camp per tenir una maqueta virtual real com patrimoni del club i ara el Reial Madrid, que treballa a fons la implementació del BIM en els seus projectes de renovació.

 

Estructura de la jornada

  • 9.30h: Presentació de la jornada
  • 9.40h: BIM i gestió del RCD Espanyol (Power8 Stadium).
  • 10:25h: Aixecament BIM de la realitat a través de la virtualitat: San Mamés.
  • 11.10h: Disseny paramètric BIM en un estadi de futbol: Santiago Bernabeu.
  • 12.00h: Pausa networking
  • 12.20h: Revisió BIM d'un estadi de 70.000 localitats: Al-Bayt a Al-Khor, Qatar.
  • 13.10h: Debat

 

Programa detallat

 

9.30 hores

Presentació de la jornada

 

9.40 hores

BIM en l'estructura del Power8 RCD Espanyol. A càrrec de José Cosculluela Llavors.

Power8 RCD Español fou inaugurat el 2009 i gràcies a les seves aportacions en matèria de sostenibilitat, generació energètica i el disseny multifuncional fa que l’any 2010 el recinte rebi el prestigiós premi Stadium Business Award reconeixent-lo entre més d’un miler de propostes com el millor estadi mundial de 2010.

 

10.25 hores

Fer un aixecament BIM de la realitat a través de la virtualitat: San Mamés. A càrrec de Raúl Rubio.

Una maqueta virtual del vell San Mamés, dissenyada al mil·límetre, recull totes les dades de la Catedral i permet conservar-la per la història amb cadascun dels seus detalls, des de la mateixa gespa i les grades fins les llotges, vestuaris i el mític arc. Es va realitzar en només tres dies de treball de camp, recorrent cada cantonada de l'antic camp de l'Athletic Bilbao.      

 

11.10 hores

Disseny paramètric BIM en un estadi de futbol: Santiago Bernabeu. A càrrec de Carlos Martín i Ernesto Klingenberg.

Els principis bàsics del projecte estan basats en l'eficiència energètica, la integració en l'entorn i les noves tecnologies. Un projecte que està fonamentat en la tecnologia BIM. La geometria de la nova envolvent s'emmotlla a les necessitats del nou programa terciari, que constructivament, les superfícies reglades i desenvolupables possibiliten un procés de fabricació que, tot i ser necessàriament d'alta tecnologia, permet la connexió de grans peces en taller.

 

12.00 hores

Pausa networking

  

12.20 hores

Revisió BIM d'un estadi de 70.000 localitats: Al-Bayt a Al-Khor, Qatar. A càrrec de Roberto Molinos

L'Estadi d'Al-Bayt a Al-Khor té una particularitat: els seus 70.000 seients estan coberts i climatitzats. I això era una necessitat obligada per ser una de les seus principals del Mundial FIFA 2022 de Qatar. Inicialment, va ser desenvolupat amb mètodes tradicionals, però per evitar errors i riscos, Aspire Zone Foundation, l'entitat qatarí que el promou, va encarregar l'aixecament d'un model BIM pre-constructiu per tal de detectar possibles interferències, problemes de coordinació i manca de control en el pressupost.

 

I en temps de descompte, des de Brasil s'explicarà l'estadi de la final del Mundial de futbol de l'any 2014!

 

13.10 hores

Debat

 

 

Organitza

 

 

      

 

 

Col·labora

 

    

En línia, per telèfon al 93 240 20 60 o bé a colegiacio@apabcn.cat