Premi Àlex Mazcuñán i Boix

La Delegació del Bages-Berguedà-Anoia atorga bianualment el Premi Àlex Mazcuñán i Boix, un guardó que vol reconèixer la trajectòria professional, humana i social en l'àmbit de les comarques del Bages, Berguedà i Anoia.
 

Aquest premi, que té una periodicitat bianual, vol recordar la figura del difunt Àlex Mazcuñán i Boix amb un guardó honorífic, que rep el seu nom pel compromís professional, col·legial i cívic d'aquest aparellador que va ser un entusiasta de la seva professió, compromès amb el seu temps i estretament vinculat a la vida col·legial.

Aquest premi s'atorgarà als companys col·legiats o Fundacions de caràcter social.

Guanyadors edicions anteriors

Xavier Jovés guanya el Premi Àlex Mazcuñán 2018

L’aparellador i cap de manteniment de l’ajuntament de Manresa, ja jubilat, Xavier Jovés (Manresa, 1949) ha estat guardonat amb el Premi Àlex Mazcuñán i Boix en la seva cinquena edició. L’acte de lliurament del premi va tenir lloc el 27 de novembre de 2018.


Xavier Jovés va néixer a Manresa l’any 1949. Va estudiar la carrera d’aparellador i va desenvolupar la seva professió com a lliberal fins l’any 1981, posteriorment va treballar en una empresa de xalets prefabricats i després a l’Ajuntament de Manresa, primer dirigint plans d’ocupació, i després com a Cap de Manteniment, organitzant un servei inexistent fins llavors. I compagina aquesta feina amb la de coordinador d’emergències de Manresa i Comarca.

L’any 2001 va ser anomenat tècnic de protecció civil de Manresa i posteriorment cap de protecció civil del Bages. Fa diversos estudis especialitzats en aquesta línia, que li permet ser formador de formadors en Seguretat, professor col·laborador en instituts, universitats i escoles, ponent en jornades tècniques i tècnic tutor de cursos. També hem de dir que en la seva trajectòria personal, cal destacar que va ser membre de la comissió de promoció d’Ampans, membre de la Junta d’Ampans durant 8 anys i actualment membre vitalici del patronat d’Ampans.

La Cooperativa Xarxa Agrosocial, SCCL guanya el Premi Àlex Mazcuñán 2016

La Cooperativa Xarxa Agrosocial, SCCL, ha estat guardonat amb el Premi Àlex Mazcuñán i Boix en la seva quarta edició. L'acte de lliurament del premi va tenir lloc el 15 de desembre a la sala d'actes de la Delegació.


La Cooperativa es fa fundar l'any 2014 amb l'objectiu de consolidar empreses socials del sector agroalimentari que formaven part d'una xarxa agrosocial impulsada des de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Actualment agrupa onze empreses socials catalanes del sector agroecològic, que donen feina a persones amb discapacitat intel·lectual, amb malaltia mental o amb risc d'exclusió social. Tenen el seu centre logístic a Sant Vicenç dels Horts on s'hi desencolupa principalment el projecte d'integració social de joves en risc, però també des de fa un any desenvolupen la seva activitat als horts de Món Sant Benet a Sant Fruitós de Bages.

Agustí Gots guanya el Premi Àlex Mazcuñán 2014

L'aparellador i president del Gremi de Constructors de Manresa i comarca, Agustí Cots i Calsina (Manresa, 1942) ha estat guardonat amb el Premi Àlex Mazcuñán i Boix en la seva tercera edició. L'acte de lliurament del premi va tenir lloc el 26 de novembre de 2014.


Nascut a Manresa, Agustí Cots i Calsina, fill de paleta, va estudiar la carrera d'aparellador i va desenvolupar la seva professió a l'empresa familiar, Cots & Claret, on la qual va heretar els seus valors de treball, d'esforç i de preservació de l'ofici, alhora que va impulsar i potenciar la seva projecció empresarial a partir d'una estructura d'empresa familiar. Agustí Cots ha estat president del Gremi de constructors de Manresa i Comarca. Ha estat també vocal del Gremi de Constructors de Barcelona i Comarques, i membre actiu de la Cambra de Contractistes d'Obres de Caralunya. La seva implicació al territori l'ha dut a participar en un ampli ventall d'iniciatives, ja sigui des de la Federació Empresarial de Manresa i Comarca o donant suport al bàsquet manresà, amb més de trenta anys de dedicació ininterrompuda a l'equip del Congost.

Marià Tomàs guanya el Premi Àlex Mazcuñán 2012

L’aparellador Marià Tomàs Corbella (Igualada, 1951), ha estat guardonat amb el Premi Àlex Mazcuñán i Boix en la seva segona edició. El 29 de novembre de 2010 va tenir lloc l'acte de lliurament del premi.

Marià Tomàs té una llarga trajectòria professional com a tècnic en exercici lliberal i també com a tècnic municipal, treballant tant en obra nova com en rehabilitació i restauració monumental. Amb vocació de servei provinent de la millor tradició escolta i creient convençut, es va diplomar en Teologia i ha treballat per la formació espiritual dels joves i la renovació del sentiment religiós. Va ser director de Càritas a l’Anoia i Segarra i és un exemple del voluntariat orientat al suport i ajuda als altres, tant en l’àmbit material com espiritual.

Francesc Sabaté guanya el primer Premi Àlex Mazcuñán

L’aparellador i president del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de la comarca de l’Anoia, Francesc Sabaté i Saumell, ha estat guardonat amb el Premi Àlex Mazcuñán i Boix dels Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona,en la seva primera edició. El guardó es va lliurar el 18 de novembre de 2010.


Francesc Sabaté i Saumell va iniciar la seva tasca professional a l’empresa constructora familiar i va treballar com a tècnic municipal en diversos municipis de l’Anoia. Actualment, presideix el Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de la Comarca de l’Anoia i dedica en exclusiva la seva activitat professional a la seva empresa promotora-constructora. El seu exercici professional s’ha vist enriquit per una intensa activitat en favor de la comunitat i entre les seves activitats destaquen la gestió de la primera escola catalana a la capital de l’Anoia després del període franquista, l’Escola Mowgli d’Igualada. En el mateix àmbit docent va ser co-fundador de l’Escola Anoia d’Igualada i, en l’àmbit esportiu, va organitzar la “Matinal”, de la Unió Escursionista de Catalunya-Anoia. Va ser co-fundador del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de la Comarca de l’Anoia, entitat que més endavant passaria a presidir.