2015, 75 anys del CAATEEB 

L’1 de juliol de 1940 es va constituir el Col·legi d’Aparelladors de Catalunya i Balears, entitat que va ser l’origen dels actuals col·legis professionals d’aparelladors catalans.  La creació del Col·legi, fa 75 anys, va ser fruit de l’evolució d’una organització anterior, l’Associació d’Aparelladors d’Obres de Catalunya, fundada l’any 1929, en una Barcelona efervescent que celebrava l’Exposició Internacional. L’associació va decidir convertir-se en col·legi professional l’any 1936, opció que la Guerra Civil va truncar i que no es va poder fer realitat fins l’any 1940.
 
Al llarg d’aquests anys, el Col·legi ha experimentat importants transformacions que han caminat paral·leles a l’evolució del sector de la construcció i també del país. I sovint ha estat protagonista destacat d’aquests canvis, com també ha estat pioner de la modernització de les corporacions professionals com a entitats de servei als professionals i a la societat.
 
Avui, el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) integra un col·lectiu format per 7.500 col·legiats i col·legiades i més de 200 societats professionals. A més de representar i ordenar la professió, la seva tasca se centra també en treballar per adaptar de manera continuada els seus professionals a les noves exigències que el mercat demana als tècnics, i adaptar-los a la progressiva liberalització de serveis i mercats, i als cicles econòmics del sector de l’edificació, un sector que es troba en permanent evolució. A més de la seu central de Barcelona, el CAATEEB es troba implantat en el territori a través de les seves seus de Vic, Manresa, Terrassa, Mataró, Vilafranca del Penedès i Granollers, delegació que va ser creada l’any 1990 i que enguany celebra els seus 25 anys.
 
L’any 1990 coincidia amb la celebració dels 50 anys del Col·legi. Per celebrar-ho es va editar el llibre Mig segle del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, que recull la història dels primers 50 anys del CAATEEB tot fent una mirada al passat  i posant en valor tot el que el Col·legi va fer  per la professió i la societat. Amb aquests fonaments, la celebració dels 75 anys ens ha permès reflexionar sobre el present i el futur de la nostra professió. Per fer-ho, el CAATEEB va preparar un programa d’actes que han acompanyat l’activitat col·legial de l’any 2015, amb l’objectiu de fer una celebració atractiva i participativa.
 

Programa d’activitats
Destaquen la preparació d’un espai web específic d’informació als professionals i també als ciutadans i un acte de reconeixement als companys que han estat al capdavant de la institució al llarg d’aquests anys. També es va fer un recull històric d’aquests 75 anys del Col·legi publicat en quatre grans capítols a la revista col·legial L’informatiu, es farà un cicle de col·loquis sobre professió i futur i es va gravar un espot institucional commemoratiu que es va projectar en el marc de la Nit de la Construcció.

 

El record dels 75 anys del Col·legi va impregnar l’activitat del CAATEEB al llarg de l’any, especialment aquelles activitats amb un caràcter de participació i comunicació com ara la presència del CAATEEB a Construmat, la Nit de la Construcció o el Concert de Nadal. La campanya va començar amb la fotografia realitzada al Concert celebrat al desembre del 2014, que es va fer mitjançant un dron que es va alçar a la nau de Santa Maria del Mar per prendre una imatge dels més de 2.000 companys i amics que ens han permès dibuixar sobre els seus caps el logotip d’aniversari.

 

Avui, tot aquest material ha estat recollit en una publicació, que és oberta a tothom i disponible en format electrònic i també en format paper amb un DVD que mostra els diferents actes de celebració de l’aniversari. Els col·legiats interessats poden sol·licitar el seu exemplar al Centre de Documentació del CAATEEB i també a les delegacions.

 

Llibre commemoratiu del 75è aniversari