10/9/2008
NOTES DE PREMSA

 El Col·legi d’Aparelladors de Barcelona mostra 500 plomades dels cinc continents

 
  •  Les plomades, peses de plom o altre metall, cilíndriques o còniques, que penjades d’una corda que serveixen per comprovar la verticalitat, han estat un instrument tècnic conegut i compartit per les més diverses cultures.
  • Les peces han estat fabricades a Espanya, Xina, als Balcans, a Rússia, els USA, Sudàfrica, Anglaterra, Turquia, Bèlgica, França, Austràlia, Índia, Afganistan, Itàlia, Alemanya, Dinamarca, Grècia, Portugal, el Marroc, Bulgària, Israel i al Tibet.

Barcelona, 10 de setembre de 2008.

 

Del 18 de setembre al 17 d’octubre a Sala d’exposicions del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATB) acull  l’exposició 'Plomades, plumb bobs',

la col·lecció propietat de l’arquitecte Primitivo González que organitzada i instal·lada inicialment al Museo Etnográfico de Castilla y León  ha estat considerada finalista en la categoria Espais Efímers als Premis FAD 2008. 

 

Cercant la verticalitat

Més de cinc-centes plomades - peses de plom o altre metall, cilíndriques o còniques  penjades d’una corda-  que han usades tradicionalment en la construcció  per comprovar la verticalitat, conformen una curiosa i amplia mostra entorn d'un instrument o enginy tècnic conegut i compartit per les més diverses cultures.

 

Fabricades a Espanya, Xina, als Balcans, a Rússia, els USA, Sudàfrica, Anglaterra, Turquia, Bèlgica, França, Austràlia, Índia, Afganistan, Itàlia, Alemanya, Dinamarca, Grècia, Portugal, el Marroc, Bulgària, Israel, o al Tibet, les plomades d’aquesta col·lecció conformen una exposició integrada per útils que corresponen a diferents èpoques de la historia, des del segle II abans de Crist fins l’actualitat. Les plomades que es mostren estan fabricades en diferents materials, com ara pedra, plom, bronze, ferro, marfil, fusta o ceràmica i presenten diferents formes còniques, cilíndriques i esfèriques, totes amb un mateix ús: comprovar la verticalitat d’un element constructiu.

 

La mostra s’emmarca dins el programa d’activitats d’Arquiset 2008, la segona Setmana de l’Arquitectura que tindrà lloc de l’1 al 9 d’octubre, a Barcelona.


Plomades

Plomades

 

MÉS INFORMACIÓ

M. Lluïsa Selga i Trasserra / Cap de Premsa – Àrea de Comunicació / premsa@apabcn.cat;

Montse Calvo i Ariño / Coordinadora de Cultura / mcalvo@apabcn.cat

Tel. 93 393 37 10 · Fax 93 240 23 60 · www.apabcn.cat