1/10/2014
Nota de premsa

 La Fundació Joan Brossa i el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona realitzen una exposició conjunta dedicada a a la transversalitat teatral en l’obra de Joan Brossa

 

Després de celebrar el 20è aniversari de la intervenció que va fer Joan Brossa a la façana del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona i d’organitzar conjuntament una exposició de poesia visual dedicada a les obres seleccionades del Primer i Segon Premi Internacional de Poesia Visual “Juan Carlos Eguillor”, ambdues entitats presenten “A escena. Personatges brossians”.

Aquesta exposició pretén mostrar la teatralitat inherent a tota l’obra de Joan Brossa. Poemes visuals, objectes, cartells i poemes escrits estan poblats de personatges no només “teatrals” com ara els que vénen de la commedia dell’arte, sinó també populars, treballadors, anònims o indicadors d’un caràcter, un defecte, etc. El fet que un llagost brossià encapçali l’edifici on hi haurà la mostra dóna sentit a la temàtica expositiva.

La mostra, amb un total de 18 poemes visuals, 9 poemes objecte i 5 cartells, es construeix a partir de la relació analògica entre la lletra, la il·lustració base del collage o l’objecte amb un tipus determinat de personatge. L’espectador és aconduït, d’una forma molt didàctica, per un laberint de comparacions, metàfores, ironies, etc. En definitiva, diàlegs que li permeten donar resposta a les injustícies socials, sentir despertar algunes emocions o reflexionar sobre el món en què vivim.  

El Llagost (1993)

Per a Brossa l’alfabet era l’origen del llenguatge, ja que aquest aplega els signes que possibiliten la comunicació i alhora és una forma simbòlica del coneixement. Per això, a fi d’ornamentar la façana del Col·legi d’Aparelladors va decidir jugar amb els recursos alfabètics i els colors, cosa que li permetia donar vida i personalitat a una façana anodina i poc lluminosa.  

La seva proposta va ser una versió personal de les paraules en llibertat: treballar amb les 50 lletres que hi havia en el nom del col·legi professional, agrupant-les per categories que pintà de colors diferents, fins a 16, i disposant-les verticalment en cinc columnes. D’aquesta manera conformà una pluja de lletres que recuperava l’ordre de lectura al nivell primer de l’edifici, on se situa horitzontalment el nom complet de la institució. La proposta es completa amb el coronament de l’immoble amb un gran llagost (símbol de la saviesa en algunes cultures índies), les cames del qual construeixen unes lletres A, la de l’alfabet i la dels Aparelladors. 

Joan Brossa (Barcelona, 1919 - 1998) fou un poeta en el més ampli sentit del mot ja que va escriure poesia de tota mena, en un acte de llibertat creativa. A la vegada, el seu afany experimentador col•laborador el va dur a explorar nous horitzons, a realitzar projectes ben diversos amb altres artistes i a interessar-se per tot allò que escapés de la paraula escrita. Per a Joan Brossa no existien ni els gèneres ni les fronteres entre les arts. Tot era vàlid per expressar una mateixa realitat. A través del joc i de la transformació, el poeta ens obre un món on les coses no són el que semblen. Saber mirar i activar les nostres antenes és el millor sistema per comprendre el món en què vivim.

L’exposició s’inaugurarà dimarts 30 de setembre a les 19h i es podrà visitar fins al 14 de novembre, de dilluns a divendres, de 8.30 a 19h. Sala d’exposicions del CAATEEB. c/Bon Pastor, 5. Barcelona. Entrada lliure.