27/11/2014
Nota de premsa

 Neix la primera Agència de Certificació Professional d'edificació i arquitectura

 

L’Agència de Certificació Professional (ACP) sorgeix per millorar la competitivitat, l’especialització i la mobilitat internacional dels professionals del sector. 

En un mercat liberalitzat i de màxima competitivitat, els professionals de l’edificació necessiten poder adaptar-se a les oportunitats del sector i millorar la seva ocupabilitat. Amb aquest objectiu, es posa en marxa l’Agència de Certificació Professional (ACP), que ha estat presentada avui en roda de premsa, de la mà dels col·legis d’Aparelladors de Barcelona i Madrid, institucions promotores de la iniciativa que, amb el suport del Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) congreguen a més de 50.000 professionals. 

 

L’ACP és la primera entitat encarregada d’emetre un segell distintiu de la qualitat professional, la capacitat i la competència dels professionals del cicle de l’edificació i l’arquitectura a Espanya per a la realització del seu exercici professional. D’aquesta manera, s’ofereix un aval de la vàlua dels professionals, millorant la seva ocupabilitat, i certificant la seva especialització davant els qui el contracten.

 

La presentació de l’ACP als mitjans de comunicació va tenir lloc el passat 27 de novembre a la seu del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona i va comptar amb la presència de Carlos Bel, sènior manager de la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC), que ha presentat un estudi sobre les tendències laborals de l’edificació a nivell mundial, així com els perfils amb major repercussió i futur professional. El mateix dia també es va fer la presentació als col·legiats  a càrrec del Rosa Remolà, presidenta del CAATEEB, Jesús Paños, president del Col·legi de Madrid, i de Diana Tallo, gerent d'ACP (vegeu video).

 

Objectius de l’Agència de Certificació Professional
L’ACP neix amb l’objectiu d’establir un sistema de certificació que reconegui la vàlua i competències dels professionals espanyols davant d’empreses, institucions, Administracions públiques i particulars, tant nacionals com internacionals. Gràcies a aquesta certificació, els professionals podran millorar la seva competitivitat en el mercat local, ampliar les seves àrees d’especialització i optar a treballs internacionals que requereixen una certificació professional.

 

L’abast de l’ACP s’equipara així a d’altres organismes professionals reconeguts d’àmbit internacional com el Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) del Regne Unit o el Project Management Institute (PMI) d’Estats Units.

 

Video de la sessió de presentació als professionals de l'ACP 

Les professions del futur
La liberalització del sector, l’aparició de nous perfils especialitzats, els últims canvis legislatius nacionals i internacionals i una major consciència sobre la sostenibilitat han fet que els perfils més demandats del sector hagin evolucionat en els darrers anys. Segons l'estudi realitzat per PwC per a l’ACP, dins del sector de l'edificació existeixen especialitats amb un gran potencial de futur, com les de direcció d'obra o auditor en eficiència energètica, entre d’altres. “A la resta d'Europa, perfils amb forta demanda són els de ‘project manager’, així com especialistes en eficiència energètica, igual que a Espanya”, ha explicat Carlos Bel, sènior manager de PwC. Per a l'elaboració d'aquest estudi, PwC ha tingut en compte a cada país els fluxos de demanda de la construcció i l'edificació, els organismes d'acreditació i certificació, el cicle de l'edificació, així com el cicle formatiu i el marc regulatori.

 

Un retrat robot de la situació actual mundial que destaca EE.UU, Mèxic, Xina, Qatar, Brasil i Alemanya com els països amb un major atractiu des d'un punt de vista macro i microeconòmic per al sector de l'edificació.

L'estudi assenyala que els perfils del sector de l'edificació més demandats en els pròxims anys seran els de project manager (a tot el món), direcció d'obra i direcció d'execució d'obra (tant en construcció com en rehabilitació) a Europa, Brasil i Xina, i, finalment, el d'auditor d'eficiència energètica (Europa, Centre i Nord-Amèrica).

Així mateix, tal com assenyala Carlos Bel, “l’anàlisi ha permès verificar que, com més madur és un mercat, major importància cobra el reconeixement individual de professionals”. En el cas espanyol, “el model existent actualment es correspon a un mercat consolidat/madur, amb una clara tendència cap a un model de referència en el qual la certificació professional cobra especial importància”, apunta Bel.

 

Nous professionals derivats dels canvis a Europa
Un altre dels factors que tenen el seu reflex en les noves demandes de professionals és el de les reglamentacions sobre eficiència energètica o la futura Llei de Serveis i Col·legis Professionals, entre d’altres, com la Directiva 2010/31/EU relativa a l'eficiència energètica dels edificis, o el Reial Decret 235/2013.

 

“L’entrada en vigor de l'obligatorietat del certificat d'eficiència energètica d'edificis i la necessitat que aquests serveis siguin realitzats per professionals preparats té reflex en l'aparició de nous perfils professionals com, per exemple, l'auditor energètic”, ha assenyalat Diana Tallo, gerent de l'ACP. “La implantació de mesures d'eficiència energètica i ambientals en els edificis està obrint un camp d'especialització futur enorme per als tècnics del sector”, ha apuntat Tallo.

 

A més de l'experiència i formació que el mercat exigeix als professionals, resulten igual d'importants aptituds i capacitats com “l’adaptació als nous paradigmes, la seva vocació d'aprenentatge continuat, el desenvolupament de les seves habilitats o un nivell alt d'autonomia i iniciativa”, segons ha destacat la gerent de l'Agència de Certificació Professional. La formació, l’experiència, el domini d'idiomes, la mobilitat geogràfica i la seva xarxa de contacte són factors clau per a afrontar l'exercici professional i “tots ells estan reflectits en la posada en marxa de l'agència”, ha destacat Tallo.
 
Certificar-se per créixer en un mercat liberalitzat
Tenint en compte els perfils que compten amb major potencial de creixement i en un entorn més competitiu, l’ACP neix certificant els quatre perfils que major necessitat de certificació professional tenen:

  • Direcció d’execució d’obra
  • Auditor energètic
  • Coordinador de seguretat i salut
  • Arquitecte tècnic

 

Unes certificacions que aniran incrementant el seu nombre al llarg del temps. “L’entitat neix amb una voluntat aperturista. El nostre objectiu és poder arribar a tots els professionals del cicle de l'edificació i l'arquitectura”, ha precisat Maria Rosa Remolà, presidenta del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona.

 

Una necessitat, la d'impulsar el sector de la construcció, per la qual tant el Col•legi d'Aparelladors de Madrid com el de Barcelona, es converteixen en promotors d'ACP. Com ha posat de manifest el president del Col•legi d'Aparelladors de Madrid, Jesús Paños, aquesta certificació servirà d'impuls als professionals espanyols. “L’absència d'un mètode de certificació a Espanya ha suposat que, de vegades, els professionals espanyols es troben en una posició desfavorable davant dels països on existeixen institucions que acrediten el seu treball”, ha assegurat.

 

La gerent de l'Agència, Diana Tallo, ha explicat també que els criteris que es tindran en compte perquè els candidats obtinguin la seva certificació seran “l’experiència del professional, la seva formació, la seva ètica i el seu nivell de competències, mitjançant un procés fiable, independent i imparcial”. Així mateix, s'han establert quatre categories de certificació en funció de l'experiència i formació: Profesional, Advanced, Expert i Excellence.

 

El procés de certificació de l'ACP es realitza mitjançant un procés molt rigorós i imparcial,  seguint els estrictes requeriments de la ISO 17024, en el qual intervindrà un comitè d'experts format per professionals, institucions i empreses rellevants del sector, igual que universitats com l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) o la Universitat Ramon Llull (URL), i entitats com ara l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), l’Institut Eduardo Torroja, Infraestructures de la Generalitat o la Direcció General d'Indústria de Madrid, entre altres organismes.

Més informació a www.agenciacertificacionprofesional.org

 

 

PDF Dossier de premsa presentació ACP