5/6/2015
Nota de premsa

 Premis Catalunya Construcció 2015

 

Fotografia de grup dels guanyadors dels Premis Catalunya Construcció 2015 en totes les categories

Fotografia de grup dels guanyadors dels Premis Catalunya Construcció 2015 en totes les categories

 

El jurat dels Premis Catalunya Construcció 2015 va premiar la candidatura formada per Francesc Medina, Natàlia Crespo, David Baena, Toni Casamor, Manel Peribáñez i Maria Taltavull per la direcció d’execució de la Biblioteca Joan Maragall al barri de Sant Gervasi de Barcelona. En el seu veredicte, el jurat ha destacat “la consecució d’una obra complexa amb un elevat nivell de qualitat, ben construïda i executada que, malgrat les dificultats i els impediments provocats per la crisi del sector, han aconseguit uns bons resultats de planificació i cost, així com una obra de gran qualitat arquitectònica”.

 

En la categoria d’Intervenció en edificació existent, el premi se l’han endut Lluís Dilmé, Xavier Fabré i Francesc Xairó per la Biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt. En aquesta obra, el jurat ha valorat molt positivament “el profund respecte per l’edifici preexistent i la manera com els tècnics han anat resolent els problemes plantejats sense malmetre l’antic caràcter, tot incorporant les noves funcionalitats i posant en valor elements del patrimoni industrial com el magnífic paviment de mosaic hidràulic preexistent”.

Biblioteca de Can Manyer

En aquesta categoria el jurat ha concedit una Menció Especial per a Lola Domènech i Teresa Galí per la Remodelació del Passeig de Sant Joan de Barcelona, que el jurat ha considerat com “un exemple d’intervenció i millora de l’espai públic urbà a la ciutat de Barcelona”.

 

En la categoria d’Innovació en la construcció, el premi l’ha guanyat la candidatura formada per David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó, Claudi Aguiló, Albert Domingo i Neus Duplà, pel nou Centre de Recerca ICTA-ICP de la Universitat Autònoma a Bellaterra. El jurat ha valorat molt positivament “el treball interdisciplinari d’un equip de tècnics que han pensat l’edificació de manera integrada, això és, les estructures, instal·lacions i acabats, de manera que cada un d’aquests capítols col·labora amb la màxima eficiència del conjunt i oferint una imatge final unitària”.  

 

En la categoria de coordinació de seguretat i salut, el premi ha estat per Òscar Gràcia per la Coordinació de seguretat i salut en la construcció de l’Escola Sant Llàtzer de Tortosa. El jurat destaca “l’actitud proactiva del coordinador de seguretat que, davant les dificultats que presenta una solució difícil, planteja un marc de control més complet i estricte que troba en una normativa estrangera i que li permet abordar la prevenció de riscos des d’una nova perspectiva”.

 

Finalment es va atorgar el Premi del Públic escollilt pels assistents a l'acte que van guanyar Josep Maria Oller, Enric Peña, Ramon Sanabria, Francesc Sandalines, Vidal García, Virginia Otal, Maria Carme Doménech per l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.

 

Els Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona per 12è any consecutiu, tenen com a objectiu reconèixer l’esforç de professionals i empreses del procés constructiu i premiar les persones que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat en la construcció. Els Premis compten amb el suport del Consell dels Col·legis d’Aparelladors de Catalunya i l’Arquinfad.

 

El total de candidatures presentades en aquesta 12a edició ha estat de 81, presentades per equips i empreses responsables de dirigir, coordinar i projectar obres acabades durant els anys 2013 i 2014. Després de fer una primera selecció, el jurat va escollir 17 finalistes en les quatre categories.

 

Trajectòria professional

També es va lliurar el Premi Especial a la Trajectòria Professional, que en aquesta edició es va concedir a Toni Cumella i Vendrell, ceramista. El jurat va destacar “la seva tasca continuada al capdavant de l’empresa Ceràmica Cumella, per la seva estimació a l’ofici que segueix la tradició familiar i per la seva aportació meritòria a l’arquitectura i la construcció d’avantguarda, així com en l’àmbit de la restauració monumental, en els quals ha sabut combinat tradició i innovació”.

 
Els guardons es van lliurar en el transcurs de la Nit de la Construcció, celebrada el passat 9 de juny a la sala foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. A l’acte hi van assistir prop de 500 persones i va ser presidit per Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i Maria Rosa Remolà, presidenta del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, entitat que enguany celebra el seu 75 aniversari.

 

 

Premis Catalunya Construcció 2015

PREMI A LA DIRECCIÓ I GESTIÓ DE L’EXECUCIÓ DE L’OBRA
Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall de Barcelona
Candidatura: Francesc Medina, Natàlia Crespo, David Baena, Toni Casamor, Manel Peribáñez i Maria Taltavull
Empreses: IDP Enginyeria, Medi Ambient i Arquitectura; SGS Tecnos; Baena-Casamor Arquitectes BCQ

Descripció
La Biblioteca Joan Maragall és una obra desenvolupada al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona que ha estat justament batejat com a “Jardí de llum”. Es tracta  d’una obra singular i complicada per la seva condició d’edifici semisoterrat en un lloc proper als treballs del metro i pròxim a edificis d’habitatges, la voluntat de mantenir en
vida l’arbrat del jardí preexistent, la consideració de la coberta com a espai públic i l’adopció de sistemes de condicionament eficients i sostenibles. Els terminis d’obra es van complir d’acord amb el client i el pressupost final d’obra va ser lleugerament inferior al pressupost de projecte.


Ubicació: c/Sant Gervasi de Cassoles, 85, Barcelona
Promotor: Ajuntament de Barcelona i BIMSA
Projecte i direcció d’obra: David Baena, Toni Casamor, Manel Peribáñez i Maria Taltavull
Direcció d’execució: Francesc Medina
Coordinació de seguretat: Natàlia Crespo
Constructor: Contratas y Obras
Cap d’obra: José Antonio Méndez


PREMI A LA COORDINACIÓ DE SEGURETAT I SALUT
Escola Sant Llàtzer de Tortosa

Candidatura: Oscar Gracia
Descripció: La construcció del CEIP Sant Llàtzer de Tortosa ha estat complexa des de la seva concepció, atès que el solar havia d’alçar-se degut a la seva proximitat a un dels canals de l’Ebre, la volumetria variada amb mòduls discordants i jàsseres nues que va implicar l’aplicació multidiversa de proteccions col·lectives i la modificació que es va produir del sistema de fonamentació. La distància que separava la promotora, el coordinador i la direcció d’obra va ser una altra dificultat afegida que va motivar la incorporació per part del coordinador dels principis legals de la directiva francesa, que ofereix més bases administratives de control que no pas el decret 1627/97.


Ubicació: c/Robí, Tortosa
Promotor: Infraestructures de la Generalitat de Catalunya
Projecte i direcció d’obra: Eduard Calafell, Marta Puig, Laia Oroval i Ivan Perez Barés
Direcció d’execució: Joan Josep Piñol
Coordinació de seguretat: Oscar Gracia

 

PREMI A LA INNOVACIÓ EN LA CONSTRUCCIÓ
Centre de Recerca ICTA-ICP de la Universitat Autònoma de Barcelona
Candidatura: David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó, Claudi Aguiló, Albert Domingo, Neus Duplà i Enric Ros
Empresa: HARQUITECTES + DATAAE + Neus Duplà & Associats

Descripció: L’edifici ICTA-ICP ubicat al campus de la UAB és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. En coherència amb els seus camps d’investigació, els usuaris van apostar per un edifici preparat per donar una resposta ambiciosa als reptes de la sostenibilitat. Algunes de les seves característiques són l’aprofitament tèrmic, qualitat de la llum i ventilació natural, estructura amb inèrcia tèrmica, pell exterior bioclimàtica, aprofitament passiu de l’energia, minimització d’energies no renovables, elecció de materials d’origen orgànic, desmuntables i reciclables i optimització de l’ús de l’aigua, entre d’altres.


Ubicació: UAB Cerdanyola del Vallès
Promotor: Universitat Autònoma de Barcelona
Projecte i direcció d’obra: David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó, Claudi Aguiló i Albert Domingo
Direcció d’execució: Neus Duplà i Enric Ros
Coordinació de seguretat: Luz Helena Cano
Constructor: Ferrovial-Agroman
Caps d’obra: David Amo i José Ignacio González
Cap de grup: Pedro Mínguez


PREMI A LA INTERVENCIÓ EN EDIFICACIÓ EXISTENT
Biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt

Candidatura: Lluís Dilmé, Xavier Fabré i Francesc Xairó

Descripció
A partir d’un edifici industrial que ja no pot albergar l’activitat per a la qual va ser concebut i on el seu valor patrimonial aconsellava la seva conservació, la proposta pretén recuperar el principal atribut de l’arquitectura, és a dir, el seu servei i l´ús que d’ella se’n deriva. És a partir de dotar l'edifici d'una activitat diametralment oposada a
la d'origen on es fa palès el respecte per l'arquitectura industrial, reconeixent el seu valor monumental i mostrant-lo, fent-lo públic, alhora que la nova activitat de biblioteca, lluny de posar-se d'esquena a un passat hostil, sorollós i fosc, hi dóna valor afegit i posa de manifest que la reutilització del patrimoni arquitectònic és del tot adequada.


Ubicació: Plaça Miquel Martí i Pol, s/n Vilassar de Dalt
Promotor: Ajuntament Vilassar de Dalt
Projecte i direcció d’obra: Lluís Dilmé i Xavier Fabré
Direcció d’execució: Francesc Xairó
Coordinació de seguretat: Francesc Xairó
Constructor: Fuentes Ariza / IMVAUR / ATYCA
Caps d’obra: Sergio Ariza, Maximiliano Pfister i Josep Zapata


MENCIÓ ESPECIAL A LA INTERVENCIÓ EN EDIFICACIÓ EXISTENT
Remodelació del Passeig de Sant Joan de Barcelona

Candidatura: Dolors Domènech i Teresa Galí

Descripció: La proposta de remodelació d’aquesta via principal de la ciutat de Barcelona es planteja dos objectius fonamentals: prioritzar l’ús dels vianants i convertir-lo en el nou corredor verd urbà que connecti amb el Parc de la Ciutadella. El projecte incorpora innovacions tècniques i constructives que pretenen assolir nous reptes plantejats en el disseny de l’espai urbà. Així mateix, el passeig incorpora el seu valor social com a espai públic i esdevé un nou corredor verd urbà, biodivers i sostenible.


Ubicació: Passeig de Sant Joan entre l’Arc de Triomf i plaça Mossen Cinto Verdaguer. Barcelona
Promotor:  Ajuntament de Barcelona (Proeixample i BIMSA)
 Project managers: Jordi Burguera, Carlos Loscertales i Gabriela Ferrari
Projecte:  Lola Domènech, Teresa Galí, Cimex enginyeria i Signalia enginyeria
Direcció d’obra: CICSA enginyeria, Paymacotas, Victor Obradors, Lola Domènech, Francesc Julvé I Joan Piñol
Direcció d’execució:  Paymacotas, Gabriela Ferrari
Coordinació de seguretat:  Angel Muñoz I Miguel Angel Saez

Constructors: FCC Fomento de Construcciones y Contratas (fase 1) i UTE Sacyr-Scrinser / Romero Polo (fase 2)
Cap d’obra: Carlos Loscertales

 

 PDF Dossier de premsa amb les obres finalistes i guanyadores

 

 

__________________________________________________________________________

 

Recull de premsa

 

més Notícies aparegudes en premsa dels Premis Catalunya Construcció 2015. (fins a 12 de juny)

més Notícies aparegudes en premsa dels Premis Catalunya Construcció 2015. (13-17 de juny)