20/6/2017
NOTA DE PREMSA

 Premi a la Trajectòria Professional 2017 per a Oriol Bohigas

El guardó es lliurarà en el transcurs de la 14a edició de la Nit de la Construcció que se celebrarà el 6 de juliol al Barcelona Nautic Center
 

El jurat dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2017, a Oriol Bohigas, arquitecte i urbanista, responsable de la transformació urbanística de Barcelona que va permetre a la ciutat esdevenir seu del jocs Olímpics d’estiu de 1992, dels quals celebrem enguany el 25 aniversari.

 

Oriol Bohigas i Guardiola (1925) es va graduar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, centre del qual va esdevenir director l’any 1977 i que abandonà el 1980 per esdevenir delegat de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i posteriorment conseller urbanístic de la ciutat.

 

Com a arquitecte, l’any 1951 va fundar junt amb altres arquitectes el Grup R, amb l’objectiu de recuperar la modernitat en l’arquitectura catalana en la postguerra espanyola. S’associà amb Josep Martorell i David Mackay per formar l’estudi d’arquitectura MBM Arquitectes, que més tard completaran Oriol Capdevila i Francesc Gual. Amb ells va fer projectes com ara el grup d’habitatges a la Ronda del Guinardó a Barcelona, l’Escola Garbí o la seu de l’Editorial Destino a Badalona. Destaquen igualment la Vila Olímpica i el Port Olímpic de Barcelona, l’edifici d’oficines Palau Nou de la Rambla, la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona, el Tecnocampus de Mataró o el Disseny Hub (DHUB) ubicat a la Plaça de les Glòries.

 

Regenerador de l'espai públic

Oriol Bohigas va exercir també el càrrec de regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, va ser membre fundador del grup editorial Edicions 62, president de la Fundació Joan Miró i president de l’Ateneu Barcelonès, càrrec des del qual va iniciar la rehabilitació i millora de l’edifici i de la seva biblioteca. És també autor de nombrosos assaigs i monografies.

 

Dins d’aquesta àmplia i intensa trajectòria professional, el jurat dels Premis Catalunya Construcció ha volgut destacar el seu paper impulsor en la regeneració de l’espai públic i la construcció de la ciutat, així com de la reforma i modernització dels ensenyaments universitaris al capdavant de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. 

 

Composició del jurat

El jurat de la XIV edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Josep Maria Forteza, arquitecte tècnic i project manager; Eduard Gascón, arquitecte; Xavier Font, enginyer de camins, canals i ports; Josep Camps, arquitecte tècnic; Celestí Ventura, arquitecte tècnic i consultor immobiliari; Natàlia Crespo, arquitecta tècnica i coordinadora de seguretat i Jordi Gosalves, president del CAATEEB i alhora president del jurat.

 

El lliurament del guardó tindrà lloc el proper 6 de juliol al vespre al Barcelona Nautic Center (Moll de Llevant, Barcelona) en el marc de la celebració de la Nit de la Construcció, que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, en una cerimònia que serà presidida per Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.