09/06/2020 
Nota de premsa 

 129 candidatures optaran als Premis Catalunya Construcció 

 

Els equips professionals han presentat una gran diversitat de treballs per la seva tipologia i dimensió, ubicats per tota la geografia catalana

Un total de 129 candidatures competiran en la XVII edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB). L’apartat amb més opcions serà el d’innovació en la construcció amb 30 candidatures, seguit de la categoria d’intervenció en edificis, la qual es divideix en dos subapartats: rehabilitació patrimonial i rehabilitació funcional. En el primer s’hi presenten 23 actuacions sobre el patrimoni arquitectònic, mentre que en rehabilitació funcional d’edificis competiran 29 candidats. En la categoria de direcció d’execució d’obres s’han presentat 24 treballs.

Els apartats menys nombrosos seran els de coordinació de seguretat i salut, amb 8 candidatures i direcció integrada de projecte, amb 4. En aquesta XVII edició dels premis també s’atorgarà un guardó al millor treball final de grau per als alumnes de les escoles d’arquitectura tècnica i edificació. En aquesta categoria optaran 11 treballs provinents de les escoles d’arreu del país. Finalment, el jurat atorgarà un Premi Especial a la Trajectòria Professional.

Els candidats que opten als premis han presentat una gran diversitat de treballs per la seva tipologia i dimensió, ubicats per tota la geografia catalana i fins i tot, en aquesta edició, hi trobem algunes obres de referència ubicades a Madrid i també a Equador, en la categoria d’innovació. Les obres presentades en les cinc categories professionals representen una bona mostra de l’activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2018 i 2019.

Posar l'èmfasi en la qualitat de l'obra construida

Cal dir que els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució i en la tasca professional duta a terme pels equips tècnics, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, del qual tot just acabem de celebrar el centenari del seu naixement.

En l’edició anterior les obres guardonades en les diferents categories van ser l’edifici d’habitatges plurifamiliar La Borda a Barcelona (direcció d’execució d’obra); la nova seu central d’Inditex a Arteixo (direcció integrada de projecte); la rehabilitació de la fàbrica Ca l’Alier al Poblenou (rehabilitació patrimonial), amb una menció especial per a la rehabilitació de la Casa Burés a Barcelona; l’Edifici Estació de la Mútua de Terrassa (rehabilitació funcional); l’Institut Serra de Noet a Berga (innovació); i la construcció d’un complex d’habitatges unifamiliars adossats a Gavà (coordinació de seguretat i salut).

El CAATEEB convoca cada any aquests guardons amb l’objectiu de reconèixer l’esforç de professionals i empresaris que contribueixen a millorar la qualitat , la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció a Catalunya. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis d’Aparelladors de Catalunya i d’Arquinfad.

Jurat multidisciplinari

En els propers mesos, un jurat multidisciplinari valorarà toles les candidatures, en farà una primera selecció i determinarà els finalistes en cadascuna de les categories. La identitat dels guanyadors es donarà a conèixer en el marc de la Nit de la Construcció, la gran trobada anual oberta a tots els professionals del procés constructiu, que enguany es preveu que es pugui celebrar a la tardor de manera presencial, si això ho aconsellen les autoritats sanitàries o bé de manera virtual.

El jurat de la XVIIa edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Marcos Barjola, arquitecte tècnic director d'execució d'obres; Conxita Balcells, arquitecta; Jan Dinarès, arquitecte tècnic en exercici lliberal; Santiago Ayuso, arquitecte tècnic i coordinador de seguretat; Elisabeth Magán, arquitecta tècnica i directora de producció de Maheco Constructora; David Garcia, arquitecte i consultor d’estructures i Celestí Ventura, president del CAATEEB i alhora president del jurat. 

Els professionals interessats i el públic en general podran seguir el procés de valoració de les candidatures a través del web del CAATEEB.