1/6/2021

 101 candidatures optaran als Premis Catalunya Construccio 2021

Un total de 101 candidatures competiran en la XVIII edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el CAATEEB .  El veredicte es donarà a conèixer a la tardor

Un total de 101 candidatures competiran en la XVIII edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el CAATEEB amb la col·laboració del Consell de Col·legis d’Arquitectes Tècnics de Catalunya i d’Arquinfad. L’apartat amb més opcions serà el d’innovació en la construcció amb 27 candidatures. A la categoria de direcció d’execució d’obres s’hi han presentat 26 treballs i en la categoria de rehabilitació, i 25 en la categoria de rehabilitació, de les quals ​15 són considerades com a rehabilitació funcional i 10 com a intervenció en el patrimoni.

Les menys nombroses seran les categories de coordinació de seguretat i salut, a​mb 9 candidatures i 7 pel que fa a la direcció integrada de projecte. En aquesta edició també s’atorgarà un premi al millor treball final de grau per als alumnes de les escoles d’arquitectura tècnica. En aquesta categoria optaran 7 treballs provinents de diferents escoles d’arreu del país. També s’atorgarà, un any més, el Premi Especial a la Trajectòria Professional.

Els equips que opten als premis han presentat una gran diversitat de treballs per la seva tipologia i dimensió, ubicats per tota la geografia catalana. Les obres presentades en les cinc categories professionals representen una bona mostra de l’activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2019 i 2020, un any, aquest darrer, que ha estat ben difícil per a tothom, tant per a les persones com per al dia a dia professional. Cal dir també que la construcció hospitalària té una bona representació en el conjunt de les candidatures presentades.

Una de les singularitats d’aquests guardons és que els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució, així com la tasca professional duta a terme pels equips candidats, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, amb el qual el CAATEEB va mantenir una estreta i fructífera relació.

En l’edició anterior les obres de referència guardonades en les diferents categories van ser el Celler Clos Pachem a Gratallops (Priorat) en direcció d’execució d’obres; el Castell de Montjuïc de Barcelona en direcció integrada de projecte; la reforma del Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat en coordinació de seguretat i salut i també en rehabilitació patrimonial. Pel que fa a l’àmbit de la rehabilitació funcional, el guardó va anar a parar a la nova seu corporativa de Metges Sense Fronteres de Barcelona. Finalment, el premi a la innovació constructiva va ser per a l’Institut de Recerca Mèdica de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. També es va atorgar el Premi Especial a la Trajectòria Professional que va rebre l’aparellador Ezequiel Bellet i Garcia, un dels principals impulsors al nostre país de la coordinació de seguretat i salut en la construcció. Quant a l’àmbit acadèmic, el premi al treball final de grau va ser per al projecte Art, arquitectura i construcció a l’Institut de Flamenco Flora Albaicín de Barcelona, realitzat a l’EPSEB.

El CAATEEB convoca cada any aquests guardons amb l’objectiu de reconèixer l’esforç de professionals i empresaris que contribueixen a millorar la qualitat , la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció a Catalunya.

Un jurat multidisciplinari

En els propers mesos, un jurat multidisciplinari valorarà toles les candidatures, en farà una primera selecció i determinarà els finalistes en cadascuna de les categories. La identitat dels guanyadors es donarà a conèixer en el marc de la Nit de la Construcció, la gran trobada anual oberta a tots els professionals del procés constructiu, que es preveu celebrar a la tardor.

El jurat de la 18a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per David Garcia Carrera, doctor arquitecte i consultor d’estructures; Elisabeth Magán Samper, arquitecta tècnica i directora de producció de Maheco Constructora; Pau de Solà-Morales Serra, arquitecte, doctor en disseny i president d’Arquinfad; Carme Domènech Garcia, arquitecta tècnica i coordinadora de seguretat; Josep Maria Oller Lletjós, arquitecte tècnic; Marcos Barjola Borrego, arquitecte tècnic i vocal de la Junta de Govern del CAATEEB i Celestí Ventura i Cisternas, president del CAATEEB i president del jurat.

Els professionals interessats, els mitjans de comunicació i el públic en general podran seguir el procés de valoració de les candidatures a través del web del CAATEEB.