7/6/2022
CADS

 El CADS inicia unes sessions de debat per accelerar la descarbonització de l’economia catalana

El  Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible ha organitzat unes sessions de debat on diferents persones han compartit  la seva visió  sobre la descarbonització sobre diversos sectors

​​​El passat més de febrer, el  Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) va fer públic els 10 reptes prioritaris per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, entre els quals s’identifica l’excessiva lentitud de la descarbonització per a l’assoliment dels objectius climàtics i la falta de consens territorial suficient en el desplegament de les fonts renovables d’energia. A més a més, els esdeveniments recents d’alta volatilitat del preu de l’energia i la situació geo-estratègica tan inestable degut al conflicte a Ucraïna han fet pales, més que mai, la necessitat d’accelerar la transició energètica al nostre país. 

Per tot plegat, el plenari del CADS va decidir a iniciativa pròpia, contribuir a aquest debat, mitjançant la realització d’un informe sobre la descarbonització de l’economia en la societat catalana. L’objectiu d’aquest informe és identificar com els principals sectors de l’economia poden reduir la seva dependència en combustibles fòssils i analitzar els reptes i oportunitats que es presenten. A parer del CADS, aquest procés de descarbonització s’ha de fer sota els principis del desenvolupament sostenible, garantint que ningú es quedi enrere i transformant l’economia vers la resiliència i la competitivitat tot fent-ho compatible amb la conservació i millora ambiental.

Per preparar aquesta reflexió, el CADS ha organitzat 7 sessions on més de 40 persones expertes procedents de l’àmbit institucional, acadèmic, empresarial i social han compartit la seva visió sobre la descarbonització sobre diversos sectors. 

En la sessió número 6 dedicada a l’edificació hi ha participar l’arquitecte tècnic Jordi Marrot Ticó, director de l’àrea tècnica del CAATEEB, la Luisa F. Cabeza Fabra, catedràtica del Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Albert Cuchí Burgos. Arquitecte expert en sostenibilitat i medi ambient i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, Manel Romero Molina, delegat territorial de la Unión Española Fotovoltaica a Catalunya, Josep Casas i Miralles, Subdirector general d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya i Maria Campuzano Guerra, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Un cop finalitzat el cicle de debats, es traslladaran les conclusions als membres del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible per a què durant els següents mesos discuteixin i proposin recomanacions per al Govern de Catalunya, que seran recollides en un informe que també serà públic. Aquest informe final serà coliderat per tres conselleres del CADS: Alba Cabañas i Varales, assessora sènior d'estratègies de sostenibilitat i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra; Asun Lera St. Clair, directora del Digital Assurance Research Center - Group R&D al DNV i assessora sènior del Barcelona Supercomputing Centre; i Mar Reguant Rido, professora a la Universitat Northwestern de Chicago i investigadora associada al National Bureau of Economic Research i del Centre for Economic Policy Research.