4/4/2019
Article entorn VUCA

 Com afecta l'entorn VUCA a la professió?

Els últims anys el món laboral està en constant canvi, per aquest motiu des de la crisis del 2008 es comença a sentir la paraula VUCA, però què és? I com afecta al món la nostra professió?

Com afecta l'entorn VUCA a la professió?

Els últims anys el món laboral està en constant canvi, per aquest motiu des de la crisis del 2008 es comença a sentir la paraula VUCA, però què és? I com afecta al món la nostra professió? L’Entorn VUCA és un acrònim angles que significa Volàtil (volatility), Incert (Uncertainty), complex (Complexity) i ambigu (ambiguity).

Aquest terme va sortir de l’exercit nord-americà i es comença a utilitzar en les organitzacions al 2008. Així doncs VUCA significa que el mercat laboral canvia constantment i a la velocitat d’aquests canvis. A conseqüència de la velocitat dels canvis és molt difícil preveure les noves situacions que estan per arribar i així poder anticipar-se. Tanmateix la complexitat actual del mercat per afrontar les diferents situacions que es troben en les organitzacions i les relacions internes i internes d’aquestes. Per últim està l’ambigüitat i dificultat de poder gestionar i precisar les noves oportunitats i amenaces del mercat per actuar de manera correcta.

 Sabent tot això, com pot afrontar un arquitecte tècnic aquesta situació? En un món com el descrit anteriorment la millor opció pot ser el Learnability, la capacitat i el desig d’aprendre i adaptar-se a les noves situacions. Per tant un arquitecte tècnic ha d’informar-se i ha de ser informat dels canvis constants que sofreix la professió. La formació constant també pot ser una clau de l’èxit per sobreviure en aquest entorn canviant. Exemples d’aquest canvi poden ser les noves tendències de la edificació sostenible i més recentment la nova manera de treballar BIM. Eines que serveixen per millorar els processos de l’edificació i que son el present de la construcció.

Finalment des del CAATEEB sabent la situació canviant i les necessitats dels nostres col·legiats intentem sempre donar les millor eines per poder adaptar-se al món que està per venir. I oferim formació des de cursos inicials a màsters.