Inici > Entorn professional > La Construcció perd posicions

L’any 2008 va obrir un cicle regressiu per al sector de la construcció europeu, en el qual s’ha entrat sense preàmbuls ni transicions. L’any 2007 el sector encara creixia a ritmes del 2,6 % i, un any més tard, la caiguda ja era del -3,1 %. A partir d’aquest punt, el 2009 ha experimentat un descens encara més gran (-7,5 %), tot i que es manté la previsió segons la qual el 2010 s’esmorteirà la tendència (-1,0 %) per a finalment sortir de la zona de descens el 2011 (+1,6 %). Aquestes són les previsions d’Euroconstruct davant d’una crisi profunda que ha afectat el conjunt dels 19 països del nostre entorn econòmic.

A l’Estat espanyol segueix predominant la hipòtesi que el gruix de la crisi quedarà concentrat en el període 2009-2010. El 2008 va causar greus distorsions en el teixit del sector, atès que la producció es va reduir més d’un -17 %. Malauradament, el 2009 no va anar millor i la severa caiguda de l’habitatge es va contagiar a la producció no residencial, per la qual cosa el retrocés de la producció es va accentuar i va arribar fins a un -19 %. Molt probablement tot aquest reajustament encara no deu haver servit per tocar fons i el 2010 encara es planteja com un any recessiu en el qual encara es pot esperar un nou -6 % de descens. Quant a l’edificació residencial, el reajustament de preus està sent moderat en comparació a com s’està reduint la promoció de nous habitatges, que ha registrat mínims històrics de visats. En termes d’activitat, el 2009 ha representat un descens del -42 % respecte de l’any anterior, i per al 2010 s’espera encara una altra disminució del -12 %.

En diferents escales de gravetat, la crisi s’ha instal·lat tant en la indústria com en el comerç i els serveis. No és d’estranyar, per tant, que s’hagi tallat abruptament la demanda d’edificació no residencial, on l’activitat ha baixat un -20 % el 2009. Només és en l’enginyeria civil on el sector públic ha concentrat els majors esforços per mantenir un nivell d’activitat en la mateixa escala dels darrers anys, i el 2009 ha aconseguit tancar amb un balanç positiu d’activitat del +3,4 % en comptabilitzar-se els efectes del programa FEIL d’estímul a l’obra pública municipal.

Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona · Bon Pastor, 5 · 08021 Barcelona · www.apabcn.cat