Inici > Presentació

El 2009 ha estat un any complex i ple de reptes, tant per a l’exercici professional com per al nostre Col·legi. L’activitat constructora ha experimentat a Catalunya una forta davallada, molt especialment pel que fa a l’edificació residencial. La caiguda acumulada en volum del total del sector respecte de l’any 2007, l’any en què va començar aquesta crisi, s’estima que es deu haver situat en un 32 % com a mitjana al final del 2009. La construcció d’habitatges ha baixat un 72 %, mentre que la no-residencial ho ha fet en un 58 % aproximadament. Tan sols el subsector de la rehabilitació s’ha mantingut amb una lleugera davallada (5 %), tot i que la proporció del volum d’activitat respecte de la nova construcció era petit, sobretot si ho comparem amb d’altres països del nostre entorn econòmic.

Tant la professió com el Col·legi han hagut d’adaptar-se a aquest entorn, que ha afectat el mercat de treball dels professionals i també l’economia col·legial. Per fer front a aquesta situació, el Col·legi ha continuat aplicant el programa dissenyat a finals del 2007, basat en una política d’austeritat pressupostària i contenció de la despesa, al mateix temps que va establir com a línia d’acció prioritària la promoció de les figures de l’aparellador, l’arquitecte tècnic i l’enginyer d’edificació, així com el suport al dia a dia professional.

Així, el Col·legi va iniciar l’any amb la campanya “2009: Any de l’orientació, promoció i suport al professional”. Amb aquesta prioritat s’ha dut a terme un ampli programa de mesures que tenen com a objectiu impulsar la creació de noves oportunitats de treball amb diverses línies d’acció en l’atenció professional als col·legiats, la promoció de l’especialització des de les agrupacions, la potenciació i els ajuts a la formació, els convenis amb entitats i administracions per a la recerca de treball, l’impuls als emprenedors i l’ajut personalitzat als col·legiats i a les col·legiades. En l’àmbit dels serveis, s’ha preparat un estudi sobre els serveis actuals del Col·legi amb propostes de millora dels que existeixen i la posada en marxa de nous serveis, activitats i avantatges per als col·legiats. També des de l’Àrea Tècnica s’han enllestit eines noves per facilitar l’exercici professional i s’ha dut a terme un programa de formació gratuïta en la normativa bàsica de la professió. Quant a les activitats ja consolidades, han tingut continuïtat malgrat l’estricte control de la despesa, i comptant amb el suport dels patrocinadors.

Una de les línies prioritàries de treball que s’ha dut a terme ha estat la gestió amb les universitats per establir un sistema de passarel·les per a l’obtenció del títol d’enginyer d’edificació. Les reunions mantingudes amb la Conferència de Directors d’Escoles d’Arquitectura Tècnica d’Espanya han permès aprovar els criteris per al reconeixement de l’experiència professional, tot i que continuem treballant per establir el sistema per al seu reconeixement. Un altre dels eixos de treball més importants d’aquest any ha estat l’adaptació necessària dels col·legis professionals al nou marc europeu que es desprèn de la directiva europea de serveis. Per fer-ho, els col·legis han d’adaptar-se als requeriments de transparència, modernització, simplificació de tràmits administratius i lliure competència i, en aquesta línia, el Diari Oficial de la Generalitat publicava al febrer els nous Estatuts, que faciliten al Col·legi i a la professió el seu camí de futur. I quan parlem del futur, cal destacar una altra de les accions que el Col·legi ha dut a terme en el marc de la campanya d’orientació professional, com és la preparació i publicació d’un estudi sobre les oportunitats de negoci en el sector de la construcció. L’estudi estableix quines són les àrees emergents que marcaran la construcció del futur i quin és el paper que s’espera dels professionals del sector. Hi ha molts factors que aniran configurant com serà l’exercici de la nostra professió i com hauran de ser els col·legis professionals del futur.

El Col·legi continuarà treballant amb dos objectius principals: en primer lloc, l’orientació, la promoció i el suport al professional en totes aquelles accions que facilitin una millora del nostre mercat de treball. En segon lloc, continuar la transformació de la institució per adaptar-la als requeriments del nou entorn econòmic i de l’exercici professional dels aparelladors, dels arquitectes tècnics i dels enginyers d’edificació.

En aquest camí, vull agrair el treball entusiasta dels companys i companyes de la Junta de Govern i de les comissions territorials, així com del gran nombre de col·legiats i col·legiades que col·laboren dia a dia en les activitats del Col·legi. Igualment, també agraeixo el treball i la dedicació dels treballadors del Col·legi que, des de Barcelona i des de les nostres comarques, hi dediquen el seu esforç i la seva imaginació per tirar endavant el programa d’acció col·legial.

Maria Rosa Remolà i Ferrer
Presidenta del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB)

Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona · Bon Pastor, 5 · 08021 Barcelona · www.apabcn.cat